Kan sterke drank bevriezen?

Kan sterke drank bevriezen?

De bevriezingstemperatuur van een vloeistof hangt grotendeels af van de hoeveelheid alcohol die erin zit. Alcohol heeft een veel lagere bevriezingstemperatuur dan water. Dit betekent dat sterke dranken, die een hoog alcoholpercentage bevatten, een veel lagere temperatuur nodig hebben om te bevriezen dan gewone vloeistoffen zoals water of sap. Maar geldt dit voor alle sterke dranken, en heeft het überhaupt wel nut om je favoriete spirit te bevriezen? Je leest het hier!

 

Bij welke temperaturen bevriezen sterke dranken?

Sterke dranken zoals whisky, wodka, en rum bevatten tussen de 40% en 50% alcohol. De bevriezingstemperatuur voor deze dranken ligt meestal rond de -20°C tot -30°C. In een standaard huishoudelijke vriezer, die doorgaans rond de -18°C staat, zal deze sterke drank dus niet bevriezen. Je kunt je fles dus zonder zorgen in de vriezer zetten als je de drank lekker koud wilt serveren.

 

Uitzonderingen

Er zijn echter uitzonderingen. Als een drank een extreem hoog alcoholpercentage heeft, zoals bij sommige speciaal gebottelde likeuren of pure alcohol, kan de bevriezingstemperatuur nog lager liggen. Voor dranken met een alcoholpercentage van 70% of meer kan de bevriezingstemperatuur onder de -40°C liggen, wat veel kouder is dan wat je in een gewone vriezer kunt bereiken. Dergelijke dranken zullen dus ook bij extreem lage temperaturen niet bevriezen.

 

Wat gebeurt er als je sterke drank bevriest?

Hoewel het in de meeste gevallen niet nodig is om je sterke drank in de vriezer te zetten, kan het wel gebeuren dat de drank dikker wordt als je het in een vriezer plaatst. Dit gebeurt vooral als de alcoholconcentratie iets lager is dan normaal. De smaken en de textuur van de drank kunnen veranderen als je het bij zulke lage temperaturen opslaat.

 

Voordelen van sterke drank in de vriezer

Hoewel het puur informatief interessant is om te weten of alcohol kan bevriezen, is het ook belangrijk om te overwegen of het echt nuttig is om je sterke drank in de vriezer te plaatsen. Let's get to the heart of the matter!

Er zijn inderdaad een aantal voordelen verbonden als je bepaalde sterke drank in de vriezer stopt.

Koeling

Het belangrijkste voordeel is dat de sterke drank lekker koud wordt. Dit kan vooral wenselijk zijn voor dranken zoals wodka die vaak gekoeld worden geserveerd.

Textuur

Voor sommige dranken, zoals wodka, kan het bevriezen tot een dikke, bijna siroopachtige textuur zorgen. Dit kan een interessante verandering in mondgevoel geven en kan leuk zijn voor bepaalde cocktails.

 

Beperkingen en overwegingen

Bevriezingstemperatuur

Zoals eerder besproken is de bevriezingstemperatuur voor sterke dranken veel lager dan die van een huishoudelijke vriezer (-18°C). Daarom zullen ze meestal niet bevriezen, maar wel gewoon heel koud worden.

Smaak en aroma

In sommige gevallen kan extreem koude temperatuur invloed hebben op de smaak en aroma van de drank.

Impact op glas

Belangrijk om te weten - als je ervoor kiest om je sterke drank in de vriezer te plaatsen, vergeet dan niet om de drank over te gieten in een plastic fles. Bij zeer lage temperaturen kan de glazen fles namelijk breken door de uitzetting van de vloeistof.

 

Specifieke dranken

Wodka

Dit is een populaire drank om in de vriezer te plaatsen omdat het vaak gekoeld wordt geserveerd. Het kan zijn textuur en smaak verbeteren zonder daadwerkelijk te bevriezen.

Whisky en rum

Deze dranken worden vaak op kamertemperatuur geserveerd om hun aroma’s en smaken volledig tot hun recht te laten komen. Je favoriete whisky of rum in de vriezer plaatsen zal dan ook niet veel extra voordeel opleveren.

Eén van de bekendste voorbeelden van whisky die je wél in de vriezer moest leggen, was de Snow Grouse.

Limoncello, Orancello, Jägermeister

Er zijn een aantal likeuren, aperitieven en digestieven die traditioneel bewaard worden in de vriezer.  De meesten zullen daarbij dan meteen denken aan Limoncello, Orancello en Jägermeister als drankjes die meestal rechtstreeks uit de vriezer geserveerd worden.

De slogan van Jägermeister is immers niet voor niets "Alleen als-ie ijs- en ijskoud is."

 

Helaas, je hebt de cookies voor het tonen van externe inhoud niet aanvaard. Wil je toch weten wat hier te zien is? Pas dan je voorkeuren aan in onze cookieverklaring.


Michaela Peneva
Michaela Peneva

Marketing • Blogger

Als creatieve duizendpoot in de marketingwereld, breng ik die fantasierijke flair ook over naar mijn drankkeuzes. Of het nu tijdens een avondje uit, zonnige vakantie of gezellige bijeenkomst met vriendinnen is, ik ben altijd in mijn element met een verfrissende cocktail in de hand. Cocktails hebben mijn hart gestolen vanwege de eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te ontdekken. Mijn favoriete cocktail van het moment is de “Lazy Red Cheeks”! Een heerlijke cocktail met wodka als basis. Ik hou van wodka omdat het perfect mengt met non-alcoholische dranken. Mijn favoriete spirit? Rum!

Vorige Volgende