Google's Meest Gestelde Vragen over whisky beantwoord!

Google's Meest Gestelde Vragen over whisky beantwoord!

Wie onze blogs al een tijdje leest of actief is op onze sociale mediakanalen, weet vast al een en ander over whisky. Maar elke dag komen er nieuwe liefhebbers van dit godendrankje erbij, en die nieuwkomers zitten vaak nog met heel wat vragen.  Om die vragen te ontdekken hebben we de hulp ingeschakeld van de almachtige Google zoekbalk, en in deze blog duiken we in de 8 meest gestelde vragen over whisky en geven we je de antwoorden waar je naar op zoek bent! 

 

Maak kennis met de Google's Most Searched Questions over whisky!

 

Hoe wordt whisky gemaakt? 

Voordat de whisky in je glas geschonken wordt, doorloopt deze een aantal belangrijke stappen die de whisky maken tot wat hij is. Over het algemeen zijn er zeven cruciale stappen in dit proces.

  1. Mouten: Het proces begint met gerst, die wordt geweekt in water om te ontkiemen. Dit ontkiemde graan wordt dan gedroogd in een kiln (een soort oven), waarbij de mout ontstaat. Bij sommige Schotse whisky's wordt turf gebruikt tijdens het drogen, wat de whisky zijn rokerige smaak kan geven.
  2. Malen: De gedroogde mout wordt gemalen tot een grof meel, ook wel "grist" genoemd.
  3. Maischen: Het gemalen graan wordt gemengd met heet water in een grote tank, de "mash tun". Dit proces, dat "maischen" wordt genoemd, zet de zetmelen in het graan om in suikers. Het resultaat is een zoete vloeistof, "wort" genaamd.
  4. Gisten: De wort wordt overgebracht naar fermentatietanks, meestal gemaakt van hout of roestvrij staal. Hier wordt gist toegevoegd, die de suikers in alcohol omzet. Dit proces duurt meestal een paar dagen en levert een vloeistof op met een laag alcoholgehalte, bekend als "wash".
  5. Distilleren: De wash wordt gedistilleerd in koperen ketels, meestal twee keer in Schotland en vaak drie keer in Ierland. Tijdens de distillatie wordt de alcohol gescheiden van het water en andere onzuiverheden, waardoor het alcoholgehalte stijgt. De eerste en laatste delen van de distillatie (de "voorloop" en "naloop") worden apart gehouden, terwijl het middelste deel, wordt gebruikt voor het maken van whisky
  6. Rijpen: De gedistilleerde whisky, nu met een hoog alcoholgehalte, wordt overgebracht naar eikenhouten vaten om te rijpen. Hier ontwikkelt de whisky zijn complexe smaken en aroma's. De whisky moet minimaal drie jaar rijpen, maar veel whisky's rijpen veel langer.
  7. Bottelen: Na de rijping wordt de whisky uit de vaten gehaald, vaak gefilterd, en gebotteld. Soms wordt de whisky nog gemengd (in het geval van blended whisky) of verdund met water om het gewenste alcoholpercentage te bereiken.
  8. Genieten: Nu is de whisky klaar om van te genieten!

> Onze ultieme gids doorheen alle verschillende soorten whisk(e)y

 

Wordt whisky slecht?

Whisky is een sterke drank met een hoog alcoholpercentage, wat betekent dat het vrijwel onbeperkt houdbaar is. Als je een fles whisky hebt die goed is afgesloten, dan kun je die jaren, zelfs decennia, bewaren zonder dat de smaak of kwaliteit verslechtert. Wel kan de smaak veranderen als de whisky wordt blootgesteld aan licht, lucht of temperatuurschommelingen.  Wanneer er teveel lucht in de fles zit ten opzichte van vloeistof dan kan er eveneens "oxidatie" optreden, hetgeen de smaak en intensiteit ervan rechtstreeks beïnvloedt.

Een open fles whisky zal na verloop van tijd dus vaak wat van zijn aroma's verliezen, maar "slecht" wordt het niet.

Zorg er voor dat je je fles op een koele, donkere plek bewaart en goed afsluit na elk gebruik, en dat de fles altijd minstens voor een kwart gevuld is (hoe minder lucht er in de fles zit, hoe minder oxidatie er op kan treden).  Restjes kan je best omgieten naar kleinere, goed van de buitenlucht afsluitbare samplefjes (apothekersflesjes zijn ideaal, glazen karaffen niet), of je kan de originele fles kunstmatig opvullen met bijvoorbeeld knikkers om het volume lucht in de fles te verkleinen.

> Hoe bewaar je dranken correct in de zomer?

> Hoe lang kan je een geopende fles drank bewaren?

 

Word je van whisky dik?

Zoals bij alle alcoholische dranken bevat whisky calorieën. Een standaard glas whisky (ongeveer 35 ml) bevat ongeveer 80 tot 100 calorieën, afhankelijk van het alcoholpercentage. Wanneer je regelmatig whisky drinkt, kunnen deze calorieën zich opstapelen, vooral als je geen rekening houdt met je totale calorie-inname. Daarnaast kan alcohol je eetlust vergroten, wat kan leiden tot extra eten en daardoor gewichtstoename. Eerder deze maand schreven we hier een uitgebreide blog over. Neem zeker een kijkje als je meer over dit onderwerp wilt weten!

> Voor de calorie-bewuste drinker: tips voor een verantwoorde zomer

 

Is het whisky of whiskey?

Of je "whisky" of "whiskey" schrijft, hangt af van de oorsprong van de drank. Schotten en Canadezen gebruiken de term "whisky" zonder "e", terwijl Ieren en Amerikanen het woord "whiskey" met een "e" spellen. Dus als je het hebt over Schotse whisky, schrijf je "whisky", en bij Ierse whiskey gebruik je "whiskey".

> De wereld van whisk(e)y voor beginners

 

Is whisky Schots of Iers?

Zowel Schotland als Ierland claimt de oorsprong van whisky, en beide landen hebben een rijke geschiedenis in het distilleren van deze drank. De vroegste schriftelijke vermelding van whisky komt uit Ierland, uit de 12e eeuw. Maar Schotland heeft de kunst van het whisky maken tot in de perfectie gebracht en is tegenwoordig wereldwijd beroemd om zijn whisky's. Uiteindelijk is whisky zowel Schots als Iers, elk met zijn eigen unieke tradities en smaken.

 

Is whisky gezonder dan bier?

Whisky heeft een hoger alcoholpercentage en minder calorieën per glas dan bier, maar dat maakt het niet per se gezonder. Matig drinken, of het nu whisky of bier is, kan wel wat gezondheidsvoordelen hebben, zoals een lager risico op hart- en vaatziekten. Maar als je te veel drinkt, kunnen de gevolgen voor je gezondheid serieus zijn, zoals een hoger risico op leverproblemen, kanker en verslaving. Het belangrijkste is om met mate te genieten, welke drank je ook verkiest. Hoe het precies zit met calorieën in sterke dranken? Daarvoor verwijzen we jullie graag naar onze blog voor de calorie-bewuste drinker.

> Voor de calorie-bewuste drinker: tips voor een verantwoorde zomer

 

Helpt whisky tegen verkoudheid?

Het idee dat whisky helpt tegen verkoudheid is een oude huisremedie, vaak in de vorm van een "hot toddy", een warme mix van whisky, honing, citroen en kruiden. Hoewel whisky tijdelijk de symptomen van een verkoudheid, zoals keelpijn of een verstopte neus, kan verzachten, is het geen geneesmiddel. De alcohol in whisky kan je een warm gevoel geven, en de honing en citroen kunnen je keel verzachten, maar het vervangt niet wat je echt nodig hebt: rust, voldoende drinken en een gezonde voeding.

> Ontdek hier 7 verrassende gezondheidsvoordelen van whisky

 

Is whisky slecht voor je tanden?

Whisky, net als alle andere alcoholische dranken, kan een impact hebben op je tanden als je er regelmatig van geniet. Alcohol droogt je mond uit, waardoor er minder speeksel is om je tanden te beschermen tegen schadelijke bacteriën. Bovendien is alcohol zuur, wat je tandglazuur kan beschadigen. Als je een glaasje whisky drinkt, is het slim om nadien wat water te drinken om je mond te spoelen en je tanden te beschermen. Zoals met alles, is het belangrijk om met mate te genieten om de negatieve effecten te beperken.

 

Bonusronde: ken jij het antwoord al op deze vragen?

> Drink je whisky met of zonder ijs?

> Uit welk glas drink je het beste whisky?  De verschillen en gelijkenissen tussen een copita, een tumbler, een Glencairn en een snifter

> Hoe wordt een perfecte Irish Coffee bereid?

> Wat zijn de 10 meest gekochte whisky's?

> Herken jij deze Schotse whiskyregio's op de kaart?

> Ken jij deze 10 bekende whiskylogo's ?

> Wat zijn onafhankelijke whisky bottelaars?

> Welke sigaren passen bij whisky?

> Wat zijn de verborgen voordelen van een glas whisky?

> Welke invloed hebben wijnvaten op whisky?

> Welke invloed hebben sherryvaten op whisky?

> Kan whisky bevriezen?

 

 


Michaela Peneva
Michaela Peneva

Marketing • Blogger

Als creatieve duizendpoot in de marketingwereld, breng ik die fantasierijke flair ook over naar mijn drankkeuzes. Of het nu tijdens een avondje uit, zonnige vakantie of gezellige bijeenkomst met vriendinnen is, ik ben altijd in mijn element met een verfrissende cocktail in de hand. Cocktails hebben mijn hart gestolen vanwege de eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te ontdekken. Mijn favoriete cocktail van het moment is de “Lazy Red Cheeks”! Een heerlijke cocktail met wodka als basis. Ik hou van wodka omdat het perfect mengt met non-alcoholische dranken. Mijn favoriete spirit? Rum!

Vorige Volgende