Onze ultieme gids doorheen alle verschillende soorten whisk(e)y

Onze ultieme gids doorheen alle verschillende soorten whisk(e)y

Tal van verschillende soorten whisky in de winkelrekken!  Maar wat wil dat nu allemaal zeggen?

Er valt zoveel te vertellen over whisky. Wij willen graag onze passie voor whisky met je delen en staan te popelen om onze kennis over te dragen. Heb je altijd al willen weten wat het verschil is tussen een Amerikaanse bourbon, Ierse whiskey en een Japanse Single Malt? We leggen je het graag haarfijn uit, zodat je volledig op de hoogte bent. Maak je geen zorgen, we zullen je niet ondervragen.

 

Wat is whisky?

Whisky is een gedistilleerde drank die wordt vervaardigd uit graan, gist en water. Zo eenvoudig is het. Overal ter wereld waar granen groeien, wordt whisky gestookt.

In 99% van de gevallen mag whisky wereldwijd die naam dragen als het minimaal 3 jaar heeft gerijpt op eikenhouten vaten. Op een whiskyfles moet altijd het land van herkomst vermeld staan, maar dat betekent niet automatisch dat het een aparte soort whisky is. Vaak wordt het land van herkomst aangevuld met de regio. Hoewel dit niet altijd verplicht is, geeft het wel veel informatie prijs.

Start je ontdekkingstocht doorheen onze whisky's >

 

De 7 hoofdsoorten whisk(e)y

Blended whisky

Veruit de meest gedronken en geproduceerde whiskysoort ter wereld. Veruit betekent hier zo'n 90-95%. De meest bekende variant van blended whisky is blended Scotch whisky.

Blended whisky is een mengeling (blend in vakjargon) van gerijpte malt whisky's, gemaakt van gemoute gerst en gerijpte whisky op basis van andere granen (ook wel grain whisky genoemd). Het percentage grain whisky kan variëren afhankelijk van het merk. Bij een blend vormt een zorgvuldig samengestelde symfonie van verschillende single malt whisky's de stevige en smaakvolle basis. De grain whisky heeft een lichter en soepeler karakter, waardoor de intense en complexe smaken prachtig in balans worden gebracht.

Blended whisky hoeft absoluut niet onder te doen voor een single malt, het is gewoon een andere soort whisky. Een glas Robert Burns Blend of Teeling Small Batch is altijd een genot om van te drinken.

Ontdek blended whisky's >

 

Single malt whisky

Het woord 'single' veroorzaakt bij velen enige verwarring. Een single malt is niets meer en niets minder dan een product afkomstig van één enkele distilleerderij. Het heeft dus niets te maken met een enkel vat of zelfs vaten van dezelfde leeftijd.

Single malt whisky wordt gemaakt van gemoute gerst en gedistilleerd in de bekende koperen pot stills, de kenmerkende koperen destillatieketels.

Er zijn talloze bekende merken, zoals Arran, Jura, Glenglassaugh, Wolfburn of Kilchoman uit Schotland, en Kavalan uit Taiwan.

Ontdek tal van single malt whisky's >

 

Blended malt whisky

Blended malt whisky is een mengeling van uitsluitend malt whisky's afkomstig van verschillende distilleerderijen. Het grote verschil met "gewone" blended whisky is dat er bij blended malts geen grain whisky wordt gebruikt.

Hoewel het niet vaak voorkomt, kunnen de trendy Blended Malt Whisky's van Compass Box wellicht een belletje doen rinkelen. Ze noemen zichzelf geen 'blenders', maar 'whiskymakers' en ze selecteren de beste whisky's van de beste distilleerderijen voor hun unieke blends.

Blader doorheen tal van Blended Malt whisky's >

 

Single grain whisky en blended grain whisky

Grain whisky wordt vervaardigd uit een graansoort anders dan gerst, zoals tarwe en/of maïs. Het wordt gedistilleerd in vrij grootschalige column stills, ook wel distilleerkolommen genoemd.

Net als bij malt whisky heb je bij deze categorie ook 'single grain' whisky die afkomstig is van slechts één distilleerderij, en 'blended' whisky die van meerdere distilleerderijen afkomstig is. Beide varianten komen niet erg vaak voor.

Aanbevolen Grain whisky's zijn onder andere de Japanse Nikka Coffey Grain en de Ierse Teeling Single Grain. Hoewel ze een bedreigde soort vormen, zijn ze zeker de moeite waard!

Een overzicht van al onze grain whisky's >

 

Rye whiskey

Rye Whiskey daarentegen heeft rogge als voornaamste ingrediënt, waarbij het wettelijke minimumaandeel aan rogge 51% is. Het overgrote deel van deze whisky komt uit Kentucky, Verenigde Staten.

Je kunt het gebruik van granen in Amerikaanse whiskey vergelijken met de smaak die ze hebben wanneer je er brood van bakt. Rogge geeft een stoere, robuuste en volle smaak.

Dankzij het rijpen in nieuwe eikenhouten vaten wordt de scherpte van de whiskey verzacht, maar gelukkig blijft er altijd wel een randje behouden. Een aanrader rechtstreeks uit Kentucky is Michter's Rye Whiskey. Een andere zeer smakelijke rye whiskey is Templeton Rye Whiskey.

Ontdek tal van rye whisky's >

 

Wheat whiskey

Eigenlijk kun je bovenstaand verhaal aanhouden en rogge vervangen voor tarwe. Echter maakt tarwe een erg zachte, licht verteerbare whiskey die toch nog voorzien is van enige body.

 

Corn whiskey

Corn whiskey is gemaakt van ten minste 80% maïs en wordt voornamelijk gemaakt in de Verenigde Staten. Het is, zeker als je het rijpt op eikenhouten vaten, boterzacht en zoetig.

 

Whisky subcultuur: beperkt tot een land of staat

Dan komen we nu aan de vijf soorten die los van alle productiecriteria alleen gemaakt mogen worden in een bepaald land of zelfs staat.

 

Bourbon whiskey

Bourbon kan overal in de Verenigde Staten worden geproduceerd. Het wordt gedistilleerd met minimaal 51% maïs, aangevuld met andere granen zoals rogge, tarwe en gemoute gerst.

Bourbon kan bijna direct na distillatie worden gebotteld, maar straight bourbon moet minimaal twee jaar rijpen op nieuw gebrande eikenhouten vaten. In de praktijk gebeurt dit eigenlijk zelden, aangezien een minimale rijping van vier jaar nodig is voor een heerlijk drinkbare bourbon.

Kentucky is de bakermat van bourbon en Amerikaanse whiskey in het algemeen. Een aanrader? Michter's Bourbon.

Maak kennis met bourbon whiskey >

 

Tennessee whiskey

Het is wettelijk bepaald dat Tennessee whiskey alleen geproduceerd mag worden in de Amerikaanse staat Tennessee. Bovendien moet het een verplicht productieproces volgen waarbij het distillaat, ook wel bekend als de 'new make' spirit, direct na distillatie wordt gefilterd, gezuiverd en verzacht door middel van actieve houtskool gemaakt van esdoorn.

Daarna ondergaat Tennessee whiskey een houtrijping die gelijk is aan die van bourbon.

Maak een reis doorheen onze Tennessee whiskey >

 

Canadian whisky

Canadian whisky is vrijwel altijd een blended variant en moet uiteraard in Canada worden geproduceerd. Alle whisky's worden gedistilleerd in slechts één distilleerderij, dus je zou het in zekere zin een single malt kunnen noemen.

Echter, Canadian whisky is over het algemeen een mix van twee spirits. Het lijkt op blended whisky's waarbij een neutralere grain whisky wordt gemengd met malt whisky.

Een neutrale whisky wordt gedistilleerd tot 95% alcohol en wordt de 'base whisky' genoemd. Dit deel heeft een elegante smaak en kan bijna worden gezien als vodka. De tweede whisky wordt 'flavouring whisky' genoemd. Deze wordt gedistilleerd tot een lager alcoholpercentage en zit boordevol smaak. Beide soorten whisky rijpen apart van elkaar in gebruikte en/of nieuwe eikenhouten vaten.

Canadian whisky wordt vaak verward met rye whisky, omdat rogge het meest voorkomende graan is in de mix van granen voor de flavouring whisky. Daarnaast worden ook tarwe, maïs en gemoute gerst gebruikt.

Nog een paar belangrijke feiten:

  • Canadian whisky kan verschillende ingrediënten bevatten, van karamel tot sherry.
  • Er worden ook een paar kleine single malts in Canada geproduceerd en er is natuurlijk ook een 'craft-movement' ontstaan, gekenmerkt door overdreven gezichtsbeharing en ambachtelijk gemaakte whisky.

Richting Canada met onze Canadese whisky >

 

Japanse whisky

Japanse whisky is tegenwoordig ongeveer het summum op het gebied van whisky, maar bestaat nog geen eeuw. Het begon als een benadering van geturfde Schotse whisky door geïmporteerde Schotse whisky te blenden met inheemse graandistillaten. Inmiddels heeft de whisky zich ontwikkeld tot een volledig Japanse whiskysoort met een geheel eigen karakter. De beste Japanse whisky's hebben al tientallen jaren prijzen gewonnen op verschillende whiskyranglijsten over de hele wereld. Ze worden steeds waardevoller.

De Japanse whisky's onderscheiden zich door hun verfijnde, heldere en evenwichtige karakter, wat te danken is aan kleine maar belangrijke verschillen in het productieproces. Zo worden alle whisky's van een distilleerderij in eigen huis gestookt, zonder uitwisseling van vaten zoals in Schotland.

Tijdens het gistingsproces worden niet alleen gist, maar ook de beroemde koji-schimmel toegevoegd aan de granen. Deze schimmel is essentieel voor de productie van de bekende Japanse rijstwijn 'sake'. Bovendien zorgt de rijping op Japans 'Mizunara' eikenhout voor een geheel eigen en intens aroma.

Een iconisch en toonaangevend merk in de Japanse whiskywereld is Nikka!

Trek richting Azië en ontdek prachtige Japanse whisky's >

 

Irish whiskey

Kenmerkend voor Ierse whiskey in het algemeen is het zachte en lichte karakter, vaak verkregen door drie distillatieronden, en het ontbreken van turf om de mout mee te drogen. Hoewel er uitzonderingen zijn op deze regel, ontbreken de rokerige en 'peaty' smaken meestal.

Naast malt en grain whiskey produceert Ierland nog een unieke variant: 'single pot still whiskey'. Dit is een mix van ongemoute en gemoute gerst, gedistilleerd in koperen pot stills, en het wordt volledig op één destilleerderij geproduceerd.

Sinds ongeveer tien jaar is het aantal Ierse whiskeymerken en distilleerderijen explosief gestegen met de opkomst van de zogenaamde 'craft spirits'. Naast Teeling zijn West Cork en The Irishman twee interessante spelers om in de gaten te houden.

Prachtige Ierse bottelingen ontdek je hier >

 

Schotse whisky

Allereerst: Schotse whisky is geen specifieke term voor een aparte whiskysoort! Tegelijkertijd genieten Schotse whisky's wereldwijd het meeste respect en bekendheid, en dat zal altijd zo blijven. Wist je trouwens dat Schotland is onderverdeeld in whiskyregio's, elk met hun eigen kenmerken? Deze regio's omvatten de Lowlands, Highlands, Speyside, Campbeltown, the Islands, en tot slot Islay.

Maak je keuze uit meer dan 1.000 Schotse whisky's >

 

Peated of niet?

Bij het kopen van een fles whisky zal een van de eerste vragen van de verkoper zijn of je een peated whisky wilt of niet. Hiermee bedoelt de verkoper of je op zoek bent naar een geturfde, rokerige whisky of niet. Als tijdens het productieproces de mout wordt gedroogd met turf, krijgt de drank dat unieke, rokerige karakter.

De meeste Schotse blended whisky's bevatten enkele peated whisky's in hun blend, waardoor ze ook een vleugje of sterke turf- en rooksmaak hebben.

Als je op zoek bent naar een mooie single malt whisky, kun je bij whisky's van het eiland Islay, zoals Kilchoman, vrijwel zeker rekenen op een goede dosis turf.  Turf is bovendien onderdeel van ons unieke smaakprofiel en wordt ondergebracht in 4 categorieën: niet geturfd, licht geturfd, matig geturfd en zwaar geturfd.  Daarnaast bestaat ons smaakprofiel uit: hout, fruit, zilt, bloemig en kruidig.

Een overzicht van matige tot stevige Peated Whisky >

 


Michaela Peneva
Michaela Peneva

Marketing • Blogger

Als creatieve duizendpoot in de marketingwereld, breng ik die fantasierijke flair ook over naar mijn drankkeuzes. Of het nu tijdens een avondje uit, zonnige vakantie of gezellige bijeenkomst met vriendinnen is, ik ben altijd in mijn element met een verfrissende cocktail in de hand. Cocktails hebben mijn hart gestolen vanwege de eindeloze mogelijkheden om te experimenteren en te ontdekken. Mijn favoriete cocktail van het moment is de “Lazy Red Cheeks”! Een heerlijke cocktail met wodka als basis. Ik hou van wodka omdat het perfect mengt met non-alcoholische dranken. Mijn favoriete spirit? Rum!

Vorige Volgende